HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme

​ÉLETÜNK CÉLJA,
LÉTÜNK HOSSZA!

 
#Forever  #Love  #Photos

ÉLETÜNK CÉLJA, LÉTÜNK HOSSZA!

Előzmény: hogy gondolataimat közérthetőbben kifejezhessem, alkalmaztam saját készítésű képeket, de szükségesnek véltem a „nagyok” által készített képeket és leírásokat is alkalmazni, mindig közzétettem a kép és leírás készítőjének adatait, ezért köszönettel tartozom az alkotóknak!

Híres költőnk, Madách Imre azt írta:
„A célt, tudom, még százszor el nem érem.
Mit sem tesz. A cél voltaképp mi is?
A cél, megszűnte a dicső csatának,
A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga.”

A Világegyetem összes emberét foglalkoztatja az élet célja és értelme.
Mint a bekezdésben írom, az élet célja a küzdés maga.
De nem mindegy, hogy milyen volt az az élet!
Előfordul, hogy a súlyosan beteg ember, akiről az orvosok is lemondtak, váratlanul meggyógyul és még hosszan él, boldogan. Szerintem nem váratlanul gyógyul meg a beteg, hanem a gondolataiban, tudatában az élni akarás győzi le a bajt. De van az életben más lehetőség is. Amíg ifjak vagyunk, tele energiával, CÉLOKKAL, társat keresünk, találunk, az a boldog élet, az tesz egészségessé. Tulajdonképp az volna jó, hogy a boldog időszakunk az időnk végezetéig tartson.
Ez nem lehetetlen! Élni akarni kell!
Lehet egy későbbi időszakunk, kinek mikor, amikor életünk céltalanná válik, nincs miért küzdeni, nincs jövőképük, nincsenek céljaink, amit meg kell valósítanunk, és emiatt az  életünk lerövidül.
Azért rövidül le az életük, mert az élet átfomálja a hét évente újratermelődő testi sejtjeinket, és ha abban csak a céltalanság, lemondás, keserűség dominál, akkor az újratermelődött sejtek DNS telomerjei megrövidülnek, és ennek megfelelően élethosszunk is megrövidül. Ezt is mi határozzuk el, és az agyunkkal vezéreljük.

Sikerült megtalálni az enzimet, ami segít visszaépíteni a telomereket?!

Ha úgy élünk, mint fiatalkorban, akkor  idősebb korban is találunk megvalósítandó célokat, és ha azokat meg is valósítjuk, az odavezető út és a sikerélmény a DNS-ek összetevőit és telomerjeit kevésbé engedi rövidülni.
Tehát önmagunk tudjuk életünk hosszát befolyásolni, boldogságban töltött élettel.
Ezt is mi döntjük el agyunkkal irányítva!
Ez a módszer nemcsak az idős emberekre de ugyanúgy a fiatalokra is, nőkre, férfiakra, mindenkire érvényes, akit a sors, vagy csak az élet megviselt.
Egy biztos: nincs mellékhatása, és nincs benne gyógyszer, vegyszer!

Már írtam egy előző tanulmányomban „Az örök élet”-ről, ami az abban foglaltak szerint nem elérhetetlen. Igen, a Földön is léteznek olyan élőlények, a csodálatos tengerek mélyén, amelyek nemcsak megújítják sejtjeiket, de úgy teremtik meg azokat, folyamatosan, mintha új születés lenne. Tehát létezik a Földön olyan lény, amelyik örökké él. Tulajdonképp ennek a lénynek a sejtjeit, DNS-eit kellene megismerni, megérteni ahhoz, hogy ezt módszert átvigyük az emberi lét lehetőségébe, a hosszú életbe. A kutatás folyamatban van.

Kutatók azt írják, lehetséges az, hogy az egyén testi sejtjeinek, az agyat is, be kellene gyűjteni az egyénnel kapcsolatos összes történést, múltat, jelent, jövőt, az agyában meglévő múltat, jelent, jövőt, sőt a még ki sem gondolt tehetséget, beleértve az összes információt. Ezt egy MI végtelen nagy memóriába tárolják, és a végtelenül sok adatot, egy megfelelően kialakított testbe másolják. Állítólag ez az elképzelés a kvantum számítógép végtelen memóriájú változatával megvalósítható lesz, talán nem is olyan sok idő múlva. 
És ha ez másolat úgy élne, mint én?!, mindenesetre nem kérném a másolásomat.

Tehát azért nem érjük el célunkat a hosszú boldog életre, mert fiatal, de főként idős korban
túl sokat gondolunk, az elmúlásra, nap, mint nap, és ez az agyi vezérlés a DNS összetevőit és a TELOMEREK ÚJRATEMELŐDÉSÉT rövidülésre irányítja, készteti, ezzel rövidül életünk is, és így sok különféle betegség támadja meg szervezetünket, pl infarktus, agyvérzés, daganatok……… és sok más baj.
​Ezért úgy gondolom mindenkinek és magamnak is, azzal ne foglalkozzunk, hogy lesz-e elmúlás.
Kedvenceink, Dustin Hoffman és Meryl Streep régen és ma

Ne legyünk szomorúak, küzdjük azt le. Még akkor is, ha a szeretett társat veszítjük el! Az én feleségem is hirtelen elhunyt, ami engem is nagyon megrázott 1987-ben, lefogytam, a barátok és rokonok is elkerültek, megviselt a tragédia, de eldöntöttem, hogy erőt merítek, és Én 10 évig nem lehetek beteg, egyet kivéve megszüntettem cégeimet, és 10 évig nem foglalkozhattam találmányokkal, ez volt a legnehezebb, a gyermeknevelésen túl. Ezután a célom csak az volt, hogy felneveljem a három gyermekemet egyedül.
Minden az agyban dőlt el! És sikerült! Köszönöm nekik is.

A nyugdíjba vonulás, a magányos élet sem kell, hogy az élet végét jelentse!

Én magam is 2000-től nyugdíjas vagyok, és 40 éve vezetem, és ma is, saját cégemet sikerrel.
Új, csodálatos hobbit találtam a csillagászatban, több új csillagászati távcsövet, vizsgáló kupolát és műszereket hoztam létre. Az asztrofizikai és fizikai elméletet rengeteget olvastam, a legnagyobb tudósok, Einstein, Hawking, Michio Kaku, Carlo Rovelli, Heisenberg, Niels Bohr és még sok tudós könyveiből tanultam,  élvezettel,  örömmel, és olvasataimból a tanultak alapján, az elmúlt 8 évben, új saját tudományos ötleteimet tartalmazó, 20-ik  disszertációmat írtam, fizikai  és asztrofizikai témákban, amit itt, az „astronomyknowhow.hu” oldalamon tettem közzé, melynek  szép olvasótábora van.

Elmondhatom, jelenleg boldogabb vagyok, mint a megelőző sok éven át, emberileg is kiteljesedtem az elmúlt 10 évemben, megváltozott, jobb lett, elmélyült a gondolkodásom, és nemcsak a tudományos témákban, de cégem vezetésében, és a napi, életbeli problémák megoldásában, megértésében is. A munkámat mindig célratörően végzem,  ​​

                        és elmondhatom, hogy nem dolgoztam, hanem játszottam mindig!        

Tehát töröljük ki fejünkből még a lehetőségét is az elmúlásnak!
Legyenek minden napra terveink, céljaink, holnapra, egy hétre, egy, hónapra, egy évre, 10 évre, hosszan, kortól függetlenül, kinek mi tetszik, és annak elérésére megvalósítására dolgozzunk, keményen!

Ez a tudatos gondolati vezérlés, élni akarás átalakítja hosszú távon a teljes életünket, sőt átformálja jellemünket, egészségünket is. Olyan módon, hogy a hétévente megújuló új sejtjeink DNS összetevői megváltoznak, és az élethosszat meghatározó telomerek kevésbé rövidülnek, így tovább élhetünk, boldogan.
​A mondás szerint, naponta 10 ölelés javítja a társas kapcsolatot és fokozza az öröm hormonok, a dopamin és a szerotonin termelődését.

Az életkorunk nem az eltelt évektől függ, hanem elsősorban testünk fizikai állapota, szellemi és fizikai ereje, megjelenése dominál. Ezeket mind lehet odafigyeléssel jobbá tenni.

A gondolati, agyi vezérlésen túl fontos része az életnek a boldogság. A társ, a szerelem, a család az értelmes cél, az örömmel végzett munka, mind fontosak ahhoz, hogy legyenek pozitív céljaink, amiért érdemes élni, küzdeni. De ezen túl a szervezetet táplálni is kell, és szükséges sokoldalúan táplálkoznunk, megadni a módját és idejét az étkezésnek, és egy pohár vörösborral, az is örömforrás.
Öröm lehet még az ajándékozás, és az egymásra odafigyelés, nemcsak egy jó szóval. Fontos a rendszeres torna, testmozgás, az aktivitás, vagy a napi rendszeres séta, amelynek ritmusos mozgása javítja a vérkeringést.
Az élet szép lehet, azzá kell tenni!
Nem értek egyet a bevezetőmben idézett Madách-idézettel, mert az élet, az ember célja nem az elmúlás. Évmilliók óta van céljuk, dolgoznak, küzdenek az emberek a létfenntartásukért, közben emberileg is fejlődnek, mezőgazdasági, ipari ötleteket alkotnak, művészetekkel örökítik meg jelenüket és jövőjüket. 
Az ember legfontosabb alkotása az öröklét megvalósítása azzal, hogy ősi ösztönnel, utódokat szül, és küzdelmesen felnevel, és ez így volt, és így is lesz örökké.
A világon szinte mindenütt megnövekedett és tovább növekszik a várható életkor, és ebben sokat segít az orvostudomány! 
pl Okinawa szigetén az átlag életkor 100 év.
Azért élnek ilyen hosszan, mert csoportos, társas életet élnek, együtt étkeznek, teáznak, beszélgetnek, együtt gondolkodnak, dolgoznak, és ha valakinek baja lenne, mindenki siet segíteni, nincsenek egyedül sohasem!
Okinawa egyik jelmondata a következő: nuchi gusui. Ez annyit jelent: hagyd, hogy az étel legyen a gyógyszered.
A halak, polipok és az édesburgonya, a balzsamkörte, a tengeri herkentyűk, mint például a moszatok, illetve a leveles zöldségek és gyümölcsök öregedés gátló hatásúak, hiszen gyulladáscsökkentőek és enyhítik az oxidatív stresszt.
Szinte ideális lenne nekünk is így élni, valaha volt nekünk is hasonló korunk.

Bár régen voltak próbálkozások, kommunák formájában, de sajnos súlyos tragédiákba torkollottak.
A szocializmusban, a termelő szövetkezetek a közösségi földművelésre alakultak, de ezek sem váltak be, a tied a gyár, magadnak építed, csak arra volt jó, hogy a közösből mindenki lopott.

Ma sem mindenki dolgozik, alkot egyformán, így a jövedelem sem lehet egyforma, és ez már a kapitalizmus, amely rendszernél sajnos nincsen jobb. Így ma is vannak alapműveltségű, profit hajszoló, semmiből jött milliárdosok.
És sokan, a többség, akik közepesen, de gondokkal élnek és dolgoznak, és általuk gazdagodnak a milliárdosok.
És vannak az utcán élők is!

Az életkor további növekedésével számtalan kutató és intézet foglalkozik, az esetek nagy részében valamilyen tablettát, folyadékot, gyógyszert, kémiai szert alkotnak, javasolnak, mint biztosan hatásosat az öregedés ellen.
Persze, akinek ez nem vált be, az már nem jöhet vissza reklamálni.
Pl. azt írják, hogy a magasnyomású oxigénterápia mind a telomerek megrövidülésének visszafordításában, mind pedig az immunrendszer öregedésének megállításában hatékonynak bizonyult?!

De: van-e arra garancia, hogy az oxigénterápia csak a telomereket és az immunrendszert javítja?
Pontosabban az oxigénterápia mellékhatásaként elképzelhető, hogy a szervezetben lévő, jelenleg még csak gyulladásos állapot, vagy más betegség, amely több oxigént igényel, fog belobbanni, és ettől tényleg súlyos betegek lehetünk.

Nagyon sok gyógyszert, módszert, eszközt, ajánlanak különféle bajokra, nagyon nagy üzlet. Erősen kell vigyázni, meggondolni, mit alkalmazunk, használunk, szedünk saját felelősségünkre, a rengeteg mellékhatás miatt.

Kedves Olvasó, sok ember egészséges, kívánom, legyen még több!
De úgy tudom, különféle bajokkal, betegséggel még többen élünk. Ezért elmegyünk orvoshoz, aki kikérdez, megvizsgál, majd tanácsokkal lát el, és gyógyításunkra, ha kell, felír gyógyszert, amit kiváltunk a patikából, és a neheze itt jön.
Ha elolvasom a beteg tájékoztatót, abban nagyon sokféle mellékhatás szerepel, ezeket mind vállalom, ha beszedem a gyógyszert. A gyógyszergyártó pedig mentesül minden felelősség alól jogilag, hiszen leírta, milyen mellékhatások lehetnek. A felelős én vagyok, miért szedtem be azt a gyógyszert?!
Van olyan vélemény is, hogy gyógyszergyártó csak óvatosságból ír sok mellékhatással, hosszú betegtájékoztatót.
Mindez 2022-ben, Hippokratész után 2500 évvel, a gyógyítás címén!!
Hippokratész híres Görög orvos volt, Kr.e.460-370-ig élt.
Az ő tana volt, hogy az orvos a legjobb tudása szerint gyógyítson, de semmiképpen ne ártson betegének.  
Ma is erre tesznek esküt a végzős orvosok.
Hippokratész azt vallotta, hogy az egész embert kell először gyógyítani, és csak utána a baját, panaszát. Ma is működőképesek az általa létrehozott szanatóriumok. A pihenést tartotta a legfontosabbnak. A mérsékelt borfogyasztást is javasolta, bizonyos bajokra. Tudós orvosként élt és vándorolt, mindig megfigyelte Görögországban az emberek viselkedését, külsejét, mozgását, és ebből sok betegségre következtetett, gyógyította bajaikat. Állítólag az összes emberi szervről és azok betegségeiről, gyógyításáról könyveket írt.

Ma sajnos semmire sincs idő, még magunkra sem. De az irányított gondolkodást közvetítő, tudatformáló TV-re azért jut idő. Bár a műsorok között lehet válogatni, és vannak jók is színvonalas, tudományos, művészeti, életútról szóló, a világ tájait bemutató közvetítések is.
De: a sok ülés is ártalmas, rontja a vérkeringést és más bajokat is okozhat, megbetegíthet.
A TV elől, és ha ülőmunkát végez, saját érdekében, óránként fel kell állni, mozogni, 5 percet tornázni.

Bizony, Hippokratész óta sok idő elmúlt, sok minden megváltozott. Ma már az egész világon pénzért gyógyítanak, és pénzért adják az orvos által felírt gyógyszert, ami hat, vagy nem hat, de mellékhatása is van.

Ezért hát a fent leírtakra hivatkozva, bizony ajánlom, ha nem muszáj, ne szedjen gyógyszert, lehet, hogy jobban jár az öngyógyítással. A fent leírt pozitív gondolkodással, életcélokkal, az élni akarással, tornával, szabad levegőn sétálni kézen fogva nagyon jó érzés, érdemes kipróbálni, életmódváltással. Nincs mellékhatásuk, és ezeknek életünkben sok pozitív hatásuk is van.

Orvosi ellátás a közeljövőben

Az orvosi rendelő teljesen más lesz, mint ma, egy virtuális kérdező tesz fel kérdéseket, az azokra adott válaszokat folyamatosan elemzi, és további kérdéseket feltéve közelíti, majd felismeri a betegséget, vagy betegségeket.
Ezt a vizsgálatot MI (mesterséges intelligencia) nagyteljesítményű számítógép elemzi, és ha szükséges a világhálón konzultál a világ összes MI számítógépével.
Amennyiben nem születne abszolút biztos diagnózis, akkor arra kér, hogy elvégezhessen egy egyszerű vizsgálatot rajtunk a trikorderrel, amelyik betekint az emberi szervezetbe, és azonnal diagnosztizál bármilyen betegséget. A trikorder –MR készülék ma még nagyméretű, de rohamosan fejlesztik, kisebbítik, egy kézi készülékké, amelyet ha áthúznak a szervezet felett, kész a vizsgálat, 3D-ben kivetítve a szervezet belsejét, mutatva a hibás, beteg részt.
Vagy elég lesz rálehelnünk egy tükörre, és detektorok kimutatják az „ap53”-nak nevezett mutáns fehérjét, ami a rákfajták 50%-ban jelenik meg, persze ez a vizsgálat sok más adatot is kimutat és közöl a számítógéppel.
Így például nem lesz kolonoszkópia, 2 méteres eszközével alulról, vagy felülről tükrözés. Elég egy kapszula, amit lenyelve a teljes emésztő rendszerről kaphatunk színes képet. Ez ma már létezik.

Az is létezik már, hogy nem gyógyítható szervet kicserélnek, a mi saját sejtjeinkből növesztett bőrt, vért, vérereket, szívbillentyűt, porcokat, csontot, orrot, fület, hólyagot, légcsövet, szívátültetés, tüdőátültetés, májátültetés.
A Nobel-díjas Walter Gilbert szerint gyakorlatilag az összes szervünk kicserélhető lesz, pár évtizeden belül.
Megszűnik a női mell összeszorító, roncsolásos vizsgálata is.
Úgy tudom, hogy az így vizsgált nők esetében sajnos, több a rákos elváltozás, mint a nem vizsgáltaknál.                  

A gyógyítás már várhatóan nem vegyszerekkel, hanem a sejtjeinket alkotó DNS-ek alkotó részeinek és a telomerek áthangolásával történne, amit nagyon segítene a pozitív, céltudatos sportos élet, a séta, a torna.

Az ilyen gyógyításon túl, a kutatások révén a DNS-ek és más módszerek által lehetővé válik az öregedésért felelős emberi gén megtalálása, és  azok módosításával lehetséges az élet meghosszabbítása jelentős mértékben. Ezen túlmenően lehetővé válnak jelentős szervcserék is. Ezek ma már léteznek.
És az évszázad végén már létezhet örök fiatalság is!

Akik nem szeretnek orvoshoz járni, vagy idősebbek, azoknak a ruháikba lesznek beépítve érzékelők, amelyek folyamatosan figyelik az életjeleiket, testük fizikai, kémiai és érrendszerük, agyuk működését. Ha ebben hibát talál a számítógép, azonnal értesíti az illetékes orvost, mentőt, mindjárt közli velük az illető teljes kórtörténetét és a pontos tartózkodási helyet, pl. baleset esetében.

TALÁLMÁNYAIM

„ Ultraviola egysugaras spektrofotométer” néven, az Országos Találmányi Hivatalnak 1974. Április hóban találmányt nyújtottam be.
Ez a műszer akkor kategóriájában egy nagyságrenddel érzékenyebb volt, mint a hasonló színkép elemző berendezések nyugaton. Felhasználási területe sokoldalú, pl. pontosabb laboratóriumi elemzések, bűnesetek vizsgálata, tudományos elemzések. Kértem a beadvány szerinti találmány vizsgálatát, és a szabadalom megadását. A Találmányi Hivatal a vizsgálat után a szabadalmi védettséget megadta.
A Magyar Optikai Művek dolgozója voltam ebben az időben, amely akkoriban világhírű gyár volt. A találmány megvalósítását csak leblokkolt túlórában végezhettem, az íróasztalomon és rajztáblámon dolgozva.
A találmány díjazásának vitája végén elbocsátottak.

 ”Miniatűr Szívhang érzékelő” néven, az Országos Találmányi hivatalnak 1985. januárban találmányt nyújtottam be.
Kértem a leírtak szerinti találmányom vizsgálatát, és a szabadalom megadását.
A Szívhang érzékelőm karóraként működött volna, olyan módon, hogy érzékelje a csuklónál a szívhangokat, és nemcsak pulzus számot mérjen, hanem a viselőjére jellemző jelalakot is vizsgálja. Az egyénre jellemző minden szívhangot vizsgálva, egymás után, az előző jót törölve, de ha attól eltérő jelalakot észlel, akkor azt memóriában tárolja, és hangjelzéssel figyelmezteti viselőjét, hogy sürgősen forduljon orvosához.
Több kardiológussal tárgyaltam, ismertetve találmányom szerinti szívhang érzékelőmet.
Nagy örömmel fogadták a lehetőséget, az új szívhang érzékelőt, szerintük sok embert megmentene. Mivel többször előfordult, hogy a paciens hosszú ideig volt kórházban, és a testére helyezett szívhang érzékelő, EKG, nem mutatott eltérést egyszer sem. Majd a beteg hazatávozott, és otthon, hirtelen fellépő szívritmus hibával elhunyt.
Találmányom az ilyen, hirtelen fellépő szívritmus zavarokat időben jelezné, és a viselője tovább élhetne!

Az Országos Találmányi Hivatal felszólított a leírtak szerinti berendezés karóra méretű megvalósítására, és jelezték, ha azt időben nem mutatom be, akkor a találmányomat elutasítják. És így találmányom elutasítása sajnos megtörtént!!
1985-ben Magyarországon, de talán Európában sem lett volna műszaki lehetőség a megvalósításra.
De Amerikába is eljutott az ötletem híre, és a Szilícium-völgyből érdeklődtek az együttműködésről. Akkor még válaszolni is bűncselekmény lett volna! Így épült akkor a szocializmus Magyarországban.
Japán 3 év múlva már gyártott hasonló karórát!

Az üzemanyag töltő csőben ne legyen mozgó, forgó alkatrész

 Egy tervezői irodától kaptam tervezői megbízást. Ennek témája az volt, hogy a híres repülőgépgyár repülőgépeinek repülés közben, ha üzemanyaguk elfogyott, akkor azt levegőben kell utántölteni biztonságosan, üzemagyag csövön keresztül engedve az üzemanyagot a feltöltő gépből.
A probléma az volt, hogy a feltöltés közben az áramló üzemanyag mennyiséget egy sokágú forgó kerék mérte a csőben, ez a forgókerék csapágyazva volt, és ez a kerék néha szikrát adott, és ez nagy balesetet okozott a két összekapcsolt repülőnek. A felkérés az amerikai cég részéről az volt, hogy találjunk ki megoldást arra, hogy az üzemanyag töltő csőben ne legyen mozgó, forgó alkatrész a folyadék mennyiség mérésére. A megbízást Én kaptam. 1hét után megoldottam, olyan módon, hogy az üzemanyag csőben radar, vagy ultrahang sugárzót kell beépíteni, tőle távolabb egy visszaverőt, és a folyadékáramlást és mennyiséget így lehetett érzékelni, mérni, a mozgó, folyadékkal arányos mennyiséget. Mozgó, forgó alkatrész nélkül.
A megoldást elfogadták, a díjat kifizették nekem is.

A négykerék meghajtású traktor 38 fokozatú sebességváltóval működik, tehát nagyon erős gép. Annyira, hogy a traktoros nem érzékeli, mennyi üzemanyagot fogyaszt. Egyforma területen, ugyanazzal a művelettel, volt, amelyik 200 liter. és volt, amelyik 400 liter üzemanyagot fogyasztott. Ez azért lehetett így, mivel a traktor nagyon erős volt, és a 38 fokozatú sebességváltó bírta mindenhogyan, azt is bírta, hogy a traktor kerekei nem gördültek munka közben, hanem kaparták a földet. Így aztán nem csoda a többletfogyasztás. 
A felkérés az volt, oldjuk meg, hogy a négykerék meghajtású traktor kereke ha kipörög munka közben, azt jelezze a traktorosnak, hogy váltson sebességet, optimálisra. A megbízást Én kaptam! Azt gondoltam ki, hogy tervezek és építek a négykerék hajtású traktorra 5-ik, biztosan gördülő kereket, amit a traktoros a fordulóban hidraulikával felemel, majd egyenesben leenged, és strapabíró. Ehhez a forgó ötödik kerékhez elektronika is tartozott, amelyik kijelzőn mutatta a hibát a vezetőnek.
A berendezést elkészíttettem saját terveim szerint. A kész berendezést átadtam, annak megállapodott díját kifizették.

A szemetelés

A világ egyik legnagyobb gondja, hogy rengeteg mennyiségű szemét keletkezik. Nemcsak a szárazföldön, hanem az óceánokban is földrész mennyiségű szeméthalmok gyűltek össze. Vannak próbálkozások a normál szemét eltemetés mellett. Pl. az óceánokban a halászhajók elvesztett eszközei, hálói, kötelei, hatalmas mennyiségű PET palack és más műanyag, szövet és fém úsznak a tengereken. Ezt a halak, és tengeri élőlények elfogyasztják és belepusztulnak. Miközben úgyis egyre kevesebb az óceánokban a hal, és egyéb élőlény az iparszerű lehalászás, a fölöslegek visszadobása, és a szemetelés miatt. Egyre kevesebb ehető hal van és lesz.
A szárazföldön is hasonló a helyezet a szemetelés ügyében. Azt gondoltam, hogy a Világegyetem, és a Föld is ugyanazokból az atomokból és molekulákból, elsősorban hidrogén, hélium, és sok más elemből állnak. Ezért tulajdonképp nincs szennyező anyag, csak az emberi életnek esetleg nem megfelelő atomi és molekuláris összetételű anyagok vannak. Tehát meg kell változtatni a szemétnek minősített hulladékok atomi és molekuláris összetételét, és akkor az így kezelt anyag (”szemét”) elfogadhatóvá válik az emberi élet számára.

Belátom, nem egyszerű technológia ezt megvalósítani, de most ott áll a világ tudománya, hogy nem csak a haszontalan anyagokat kell módosítani, jóvátenni, de úgy néz ki, hogy az emberi gyógyítás is 30-40 éven belül atomi és molekuláris szinten fog megoldódni.

Én még ezután is sok találmányomat valósítottam meg ……. és remélem, fogok még többet is!

Régmúlt időkben is voltak híres emberek, akik a jövőt szerették volna előre látni.
Ilyen volt Jules VERNE, aki regényíróként kastélyában fogadta az akkor legjobb tudósokat, és azokkal beszélgetve alakította ki gondolatait. 1863-ban megírta népszerű, híres regényében, a
„PÁRIZS a XX. században”, milyenné változik a világ 100 év múlva.
Sokat foglalkoztatta a repülés, akkor még az nem létezett, és olyan hajót álmodott, amely sok embert szállít, és ablakai törhetetlen üvegből készültek (ma ezt Plexi néven ismerjük). Vagy leírta a Holdra szállást, rakétával, űrhajósokkal, tengeralattjárót, és ötleteinek nagy része megvalósult!

Ilyen volt Leonardo da VINCI is, aki az 1400-as években élt, és híres festő és szobrászként is foglalkoztatta a jövő.
Rengeteg rajza, írása maradt ránk, amelyben működésüket leírta és lerajzolta, a sárkányrepülőt, a helikoptert, a fogaskerekes összeadógépet, fegyveres robotembert, tankot, és jól védhető várakat épített. Ő is szeretett az akkori kor haladó nagy embereivel találkozni és a jövőről álmodni.
Rajzai és írásai alapján ezeket ma megépítették, és tényleg működnek, ahogyan a zseni Leonardo megálmodta, akkor.

A nagy elődök nyomdokain elindulva Michio Kaku egyik legnagyobb fizikusunk és asztrofizikusunk úgy döntött, hogy a legnagyobb tudósainkkal tárgyalva, személyes találkozókon megálmodják, milyen lesz a világ 2100-ban.
A tárgyalásain 13 Nobel díjas, és a világ 200 legnagyobb tudású  kutatójával, szakemberével álmodták meg a jövőt. Ezekről a beszélgetésekről a BBC filmet készített, és Michio Kaku professzor ”A jövő fizikája” címmel nagysikerű könyvet írt.
​Ez a mű engem is magával ragadott, csak mert annyira érdekes.

Budapest, 2022.09.20.
Hollósi Ferenc