HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Fényszennyezés ellen
#Forever  #Love  #Photos

Eredmények a fényszennyezés ellen 

Tisztelt Csillagász Kollégák és kezdő Csillagászok!

Több éve vagyok már amatőr csillagász, Budapest külső kerületében.

Forgatható kupolámból a 3 teleszkóppal és fényképezőgéppel fotózok, elsősorban mélyég objektumokat.

Mindig gondot okozott a holdfény és a közvilágítás okozta fényszennyezés.

A fényszennyezés minden városban jelentős, de főleg Budapesten. Ez minden csillagászt zavar, többek között engem is, ezért a helyzet javítására az alábbi megoldásokat találtam ki.

közvilágítással foglalkozó cég jóindulatú hozzájárulásával az armatúrákról darus kocsival leszedtük a fényszennyezést okozó lámpaburákat, összesen 25 db-ot.

Ezután az utcai világítótestek csak lefelé világítanak környékünkön, és jobb lett a közvilágítás is. Így találkozott a közérdek és a magánérdek, kölcsönös előnyökkel.

A helyzetem sokat javult, fotózáskor az expozíciós időt egyből duplájára lehetett emelni.

Fotózáskor nagyon fontos az expozíciós idő hossza, hogy minél több fotont tudjak gyűjteni.

A Meade LX200 teleszkópomon a belépő nyílásnál kezdődik az optikai rendszer. A tapasztalatom az volt, hogy mélyég fotó esetén a mellette lévő két műszerrel, APO185/1300 és APO 100/550, nagyon jó képeket tudtam a mélyégboltról készíteni, de a Meade LX200 esetében az egész látható kép vöröses volt.

A vörös szín elsősorban a közvilágításra jellemző zavaró fény.

Azt gondoltam, hogy mivel a Meade-nek nem tartozéka,  én saját tervem szerint készíttetek egy a belépő peremre illeszkedő árnyékoló csőtoldatot, olyan módon,hogy hossza elférjen a kupolámban, bármely forgatás esetében.

A kísérlet sikeres volt, az árnyékoló csőtoldatot feltéve a Meade teleszkópon is látványosan javult a kép háttere, a fotókról eltűnt a vörös szín.

Az eredményen fellelkesülve a két optikai teleszkópomra, az APO185/1300 és APO 100/550 is tettem árnyékoló csőtoldatot. lásd 1. sz.fénykép.  Ez esetben is jelentős javulást értem el a csőtoldatok által, jobb mélyég fotókat tudok készíteni.

A fenti, igazolt, egyszerű és jó megoldást ajánlom a csillagász kollégák és kezdő csillagászok figyelmébe.  Annak megvalósítása bármely teleszkópra alkalmazható, nem átmérő függő, és nemcsak a kupolában dolgozó műszerekre alkalmas, de a kitelepülő műszerek esetében is sokat javít a készülő fényképek minőségén.

Megvalósítás:

Első alkalommal fekete keménypapírból valósítottam meg a csőtoldatot, de az nem vált be, mert a papír páraszívó.

Ezért javaslom 1mm vastagságú alumínium lemezből hengeríttetni egy csőtoldatot, amelynek rögzítése skf bilinccsel történhet. A csőtoldat hosszát a kupola beltere határozza meg.

1.sz. kép

Csillagos eget kívánok, és szép fotókat!