HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme
MEADE LX200 új fókuszáló
#Forever  #Love  #Photos

Új fókuszáló berendezés Meade LX200 teleszkóphoz    ​

Készült:Budapest, 2018-12-23 ​ Invention – Ferenc Hollósi  - Hungary​

Előzmények:                                                                                                                                                                                                         
4 éve vásároltam Meade LX200 típusú teleszkópot, amelynek optikai tulajdonságai kiválóak. Elején egészen elviselhető csillagképeket – objektumokat fényképeztem vele, de az évek során ez a tulajdonsága folyamatosan romlott.

A hiba úgy jelentkezett, hogy a teleszkóppal készített fotókon hosszabb expozíció mellett nem kerek, hanem ovális csillagok jelentek meg. Ez elsősorban akkor volt látható, ha a teleszkóppal nagyobb rektaszcenziós mozgást végeztettem.
A vizsgálatok során kiderült, hogy a negyedik – ötödik 5 perces expozíció mellett már egészen kerek csillagok látszottak, de nagyításkor láthatóvá váltak az ovalitási hibák. Elismerem, nálam csak a tökéletes jó!

Hosszú ideig úgy gondoltam, hogy a pólusra állás okozza a hibát. Ezért az általam kitalált, a Hollósi Ferenc féle „Mérve könnyebb a pólusra állás” módszeremmel tökéletesre állítottam a pólusbeállítást.                                                                          Vagy vezetési hibáról van szó.                                                                                                                                                                    A vezetést a Sári Pál féle Fornax – 152 mechanika tökéletesen végzi, és a TDM pontosítja.                                                                Felmerült még, hogy a felerősítés vagy más rögzítő elem kotyog.                                                                                                           
De ezeket a hibákat alapos munkával kizártuk. 

​Miután a Meade LX200 optikája jól működött, néha sikerült jó képet is készítenem. 

Új ötlet kellett a hiba megszűntetésére.                                                                                                                                                         
Új kísérletet kezdtem, hogy meghatározzam a hiba okát, olyan módon, hogy egy zöld lézersugarat a Meade teleszkóppal tökéletesen párhuzamosítottam egy referencia csillagon, és azt vizsgáltam, hogy ha nagy mozgást végzek rektaszcenziós irányban, továbbra is középen marad-e a csillag a teleszkópban, miközben a párhuzamosított lézersugár pontosan a csillagra mutat.                                                                                                                                                                                                   
​A vizsgálat eredménye igazolta, hogy a lézersugár mindig pontosan a csillagra mutatott, bármilyen mozgatás esetén is, de a Meade teleszkópban a csillag a középtől majdnem a próbakép széléig elmozdult.                                                                                Ez a mozgás azt igazolta számomra, hogy a pólusra állás és a csillagkövetés jó, de a Meade teleszkóp 370mm-es tükre elmozdul. Tehát rátaláltam a hiba okára.

Kevés rátalálni a hibára – meg kell oldani!                                                                                                                                                       
​A főtükör mozgató, felerősítési és mozgató mechanika okozta a hibát. 

A Meade LX200-as teleszkópot szétszereltem (szétszerelési sorrend képekben 1-12), mivel már fényképezésre is használhatatlanná vált. Azt tapasztaltam, hogy a főtükröt tartó cső egy központi csövön mozog előre-hátra. A két cső egymáshoz képest 0,3 mm-t kotyog, amit speciális zsírral tömítettek ki, de az oldalirányú főtükör elmozdulást a zsírzás nem tartotta meg, csak lassította. Ezért voltak a fotózott csillagok oválisak. Még az is jobb, ha nincs zsír a csövek között, akkor csak átbillenne a tükör mechanika.                                                                                                                                                                  Hatástalannak bizonyult a főtükör kifektetése, nem szűntette meg a billegést, csak lassította. A készített fényképek ezt igazolták.

A megoldáson hosszan gondolkodtam, melynek végeredményeként ötleteltem, kitaláltam, megterveztem, és megalkottam egy teljesen új, Hollósi Ferenc féle főtükör mozgató mechanikát.                                                                                                  
​Ezt le is gyártattam, és az ily módon összeszerelt Meade LX200 teleszkóp már a szerelés során is különösen jól viselkedett, kotyogásmentesen, az optikai tengellyel párhuzamosan mozgatta a nagy súlyú főtükröt.                                                               
​Az első kísérleti képek nagy mozgás esetén sem jeleztek főtükör elmozdulást, végre hosszú expozíció alatt (5 perc-10 perc) is kerekek lettek a csillagok.

A megalkotott főtükör mozgató berendezésem elve, módszere alkalmas minden tükrös teleszkóphoz, melynek főtükre mozgatható, fókuszálható, pl. Meade, Celestron és Schmidt-Cassegrain típusokhoz.

Az új Hollósi-féle MEADE LX200/355 fókuszáló berendezés (2018 december)

Meade LX200-ból kiszerelt alkatrészek

Üres tubus

Meade LX200 új optika tartó és megvezető menetes szerkezet

Menetes szerkezet beszerelve-betolva

Meade LX200 külső optika vezető és fókuszáló

Meade LX200 menetes optika vezető és fogasszíjjal állító berendezés (4db)

Meade LX200 külső teljesen összeszerelt optika vezérlő és fókuszáló

A hibás kép 2017. 10. 25-én készült a régi (gyári) MEADE teleszkóppal,  300 sec. ISO1600

Jó kép 2020. 02. 18-án készült az új MEADE teleszkóppal,  300 sec. ISO1600, 3556mm fókusszal

Jó kép 2019. 12. 26-án készült az új MEADE teleszkóppal,  300 sec. ISO400, 3556mm fókusszal

Jó kép 2020. 02. 18-án készült az új MEADE teleszkóppal,  300 sec. ISO1600, 3556mm fókusszal

Jó kép 2019. 12. 26-án készült az új MEADE teleszkóppal,  300 sec. ISO800, 3556mm fókusszal